Keytoe gaat me lang niet ver genoeg! Ja, we 'handelen' in positieve invloed. Voor en door mooie mensen. Dat doen we al een tijd en dat is gewoon klasse, maar toch mijn oproep voor een nog extremer sociaal Keytoe dan vandaag.
Een boodschap die ik in één keer deel met heel mijn netwerk. Zo kunnen naast collega’s, ook de aandeelhouders, klanten, familieleden en fans (ja die hebben we) van Keytoe het direct lezen. Moet ik dit doen? Nee, ik mag dit doen. Voor iedereen die denkt: ‘Ja, maar je bent toch niet de baas?’ Dat klopt. Ik mag wel mijn mening hebben en die verkondigen zo me goeddunkt. Bij deze. Wie weet helpt Keytoe sneller de kant op gaan die ik voor ogen heb.
Welzijn boven welvaart is slechts de basis
We doen het dus al. Positieve invloed uitoefenen op klanten, collega’s en de (veelal) directe omgeving van Keytoe. Welzijn boven welvaart. Winst is niet vies, maar allerminst het doel. Er zijn is an zich al heel mooi. Er zijn een hoop mensen en organisaties die er niet meer zijn en dat is treurig. Als we dan ook nog eens wel zijn, dan is het helemaal top. Welzijn dus.
Maar, dat is te dun en zachtaardig in mijn optiek! Er zijn te weinig positieve voorbeelden in Nederland die écht een nieuwe horizon durven neer te leggen. Ik zou het ongelofelijk vet vinden als wij binnen drie jaar (ik moet toch iets noemen) in Nederland bekend staan als een sprankelend voorbeeld voor andere organisaties op het gebied van extreem sociaal ondernemen. Kijkend naar wat goed is voor de wereld en de mensen die erop wonen.
Niks PPP, alleen 2P
Sociaal en duurzaam zijn nogal containerbegrippen. Ik zou simpelweg zeggen: het voorop stellen van de menselijkheid (#peoplefirst - shoutout naar Tom). Daar hoort de planeet uiteraard bij. De PPP (planet, people, profit) is bij ons eerder PP. Als die derde er dan ook bij is, dan is het de P van prima - maar zonder moeten we ook kunnen. Zonder planeet en mensen kunnen we niet.
Ik deel hierna 19 ideeën en wensen die ik heb voor Keytoe, voor de komende jaren. Geen idee wat daar uitkomt, maar f... it. Gaan met die banaan en ik gooi ze het universum in. Laat ik vooraf kort iets zeggen over 'basic' stuff die sowieso(!) echt wel zo zouden moeten zijn... En niet alleen bij Keytoe, dit is gewoon super normaal mensen: althans dat zou het moeten zijn.
Ecologisch ipv Economisch
Ik wil dat we ál onze klanten gaan bewegen naar ecologisch in plaats van economisch denken. Vaak spreken we wel targets af op conversieratio, traffic en omzet. Zelden leggen we gezamenlijk doelen vast met de klant om de footprint richting het nulpunt te reduceren. Dat is een gemiste kans. We werken wel toe naar ‘meer duurzame’ en ‘meer sociale’ dienstverlening van onze klanten, maar daar ligt minder snel de focus op. De eerste focus is vaak groei, omdat de in ons geïnvesteerde euro’s ook op de korte termijn voor de klant moeten renderen. Begrijp me niet verkeerd: een klant mag best groeien van me, maar alleen als dat gepaard gaat met een verbetering van het leefklimaat.
Zonder menselijkheid geen klant
Met menselijkheid binnen organisaties zijn we overduidelijk al hard bezig en zelfs een voorbeeld voor andere organisaties geworden in Nederland. Het is al oud nieuws dat we zelf extreem vrij georganiseerd zijn, alles ten behoeve van ieder individu bij Keytoe. Toch hebben we klanten die alleen marketing afnemen, waarbij we niet ons best doen om de cultuur van de klant positief te beïnvloeden. Why the piep not?
Oké, daar gaan we: 19 (te) gekke wensen of ideeën.
Deels losse flodders waar waarschijnlijk nooit iets mee zal worden gedaan. Deels rake punten die gewoon de nieuwe standaard zullen worden binnen Keytoe.
Nog meer schrijven voor platforms met een groot bereik, inspiratie mag niet in een te kleine kring blijven hangen. Daarnaast zou ik het vet vinden dat we van onze kracht ook een extra dienst weten te maken: als merkproducent. We zijn met Keytoe goed in het openbreken van en transparant zijn over zaken. De organisaties die ook goede verhalen hebben, helpen we graag met het naar buiten brengen. De wereld mag positieve vernieuwing horen, zien en lezen.
Jaarlijkse aandelen-emissies om de groep aandeelhouders altijd groter te laten worden. Want hoe groter het draagvlak, hoe groter het bereik van de boodschap. Bovendien: waarom zou iets moois van een paar mensen moeten zijn? We hebben liever dat het gezamenlijk bezit is. Een beweging kan je niet in je handen vastpakken, die kan je met meer mensen voortstuwen.
Een fonds starten waarmee we lief bedoelde initiatieven beter kunnen steunen. Of klanten die het goed bedoelen. Nu lopen we vaak aan tegen schaarste binnen Keytoe of bij klanten die het absoluut verdienen om vanuit een overvloed aan (of tenminste voldoende) resources zouden moeten kunnen opereren. Goede initiatieven mogen niet sterven in schoonheid. We hebben ook al een lang gekoesterde droom om een keer een bedrijf over te nemen waar niet goed voor de mensen wordt gezorgd. En die tent binnen een jaar volledig om te turnen. Voor de leuk én voor het welzijn van die mensen. Dus als we op een pot met geld zitten: just imagine what we would do.
Meer ondernemingen binnen de Keytoe-groep, want ondernemerschap dat ís er nu eenmaal en dat mag dan ook de ruimte krijgen. Het gebeurde sowieso al de afgelopen jaren (van 1 naar 4) en dat blijft ook gebeuren met mensen die we nú al kennen. Zo weet ik al: er komen meer allianties, er ontstaan meer nieuwe diensten. Maar ik zou het ook vet vinden als ondernemerschap vanuit minder bevoorrechte situaties nog meer wordt gestimuleerd. De kansongelijkheid neemt toe (https://www.socialevraagstukken.nl/groeiende-kansenongelijkheid-dreigt-onder-jongeren/). Wij kunnen als Keytoe niet toekijken en niets doen.
Een (fysiek) huis bieden voor iedereen die het nodig heeft. Waarin kan worden geleerd, ontdekt, ontwikkeld. Het pand van Keytoe is groot genoeg om er meer positieve invloed mee uit te oefenen. We zijn al een initiatief gestart, maar dat mag breder gedragen worden en meer aftrek krijgen. Ik zie het als een kinderopvang maar dan voor ondernemers en hardwerkende mensen. Die de praktijk even willen ontvluchten en bij Keytoe op een reset-knop kunnen drukken. Simpelweg door te zien hoe het ook kan.
De Keytoe Academy (die nu kei- en keihard in ontwikkeling is) gratis ter beschikking stellen aan mensen die het goed kunnen gebruiken, maar niet kunnen betalen. Het bedrag van 200 euro inclusief btw per jaar is voor zakelijke begrippen al erg laag voor datgene wat er op te vinden gaat zijn. Maar iedere euro is er voor sommige mensen eentje teveel. Dat kan niet betekenen dat die mensen geen toegang kunnen hebben tot kennis. Dat zou juist andersom moeten zijn.
Ik zou willen dat de Keytoe-beweging volledig gedragen gaat worden door de crowd. We bestaan nu gelukkig al uit 50 collega’s, 50 aandeelhouders (voor 50% ook externen) en honderden relaties die de beweging een warm hart toedragen. Maar waarom geen duizenden? Ik denk dat juist die(!) bewegingen het voorbeeld gaan zijn voor andere organisaties. Succes is dan ineens: erkend worden vanuit het goede doen. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Laat Keytoe nog maar heel veel mensen ontmoeten.
Nieuwerwetse financiering! En waarom zijn we nog zo ‘ouderwets’ gefinancierd? We hebben nauwelijks vreemd vermogen en zijn altijd bang om het aan te trekken. De wind zou altijd in de zeilen moeten kunnen staan door weldoeners die zien dat we als groep de juiste kant op bewegen. Euro’s die erin worden gestopt komen er tóch wel uit, dat is in de voorbije 9 jaar altijd gebleken, zélfs als het lastig was. Het is alleen de vraag of de mensen die de euro’s erin stoppen dat doen voor dikke opslagpercentages (fiduciaire voordelen) of niet. Liever niet gewoon. Je geld kan ook renderen in positieve invloed in plaats van vermeerdering van valuta alleen: positief renderen boven financieel renderen.
Noodloon voor alle collega’s. Ik zou het vet vinden als we als eerste in Nederland voor iedere collega een persoonlijk minimum inkomen vastleggen. Die zou worden uitbetaald in periodes van crisis. Je verdient normaal gesproken je normale loon, maar als de tent (en dus de groep) het slecht heeft, dan zou het zo moeten zijn: iedereen gaat in survival modus in het belang van iedereen. Dat gebeurt nu ook al, doordat er veel vrijwillige loonoffers zijn beloofd door collega’s, maar dat moet makkelijker kunnen: waarom niet vastleggen in tijden dat het goed gaat? Ik zal hier binnenkort een uitgebreider artikel over schrijven.
Basisinkomen voor betrokken zelfstandigen bij Keytoe is dan geen grote stap meer. Er zijn mensen die geweldig goed zijn in hun vak en die hetzelfde in de wedstrijd staan als Keytoe. Die moeten we gewoon kunnen voorzien van een basisinkomen. Of het nu onze taak is of niet. Zolang de overheid het niet durft, moeten er bedrijven zijn die de verantwoordelijkheid tijdelijk op zich nemen.
Omgekeerde groei, krimp dus. Ik zou graag willen dat Keytoe een dienst gaat aanbieden die organisaties gaat helpen om te krimpen in plaats van te groeien. Sommige organisaties hebben geen positieve invloed op de wereld, en die zou ik graag kleiner zien worden. Maar ja, de financiële belangen zijn te groot voor een dergelijke organisatie en wij gunnen het de mensen die er werken ook niet om direct in de WW te belanden. Wij zouden die organisaties kunnen helpen om op de juiste manier te krimpen. En daarna de goede kant op te kunnen groeien. Tijdens de krimp staat de menselijkheid voorop. Het mag nooit een slachting van werkgelegenheid worden. Een angstcultuur is mijns inziens namelijk de cultuur die bij wet verboden zou moeten worden. En while I’m at it: zou iemand dit wetsvoorstel kunnen en willen regelen?
Andere doelstellingen. Ik zou het geweldig vinden als organisaties gaan inzien dat een nieuwe subdoelstelling in de jaarplannen zou moeten zijn: de mate waarin we versimpeld, verliefd en verleukt hebben. Er wordt nu voornamelijk gestuurd op winst, soms ook op klimaat. Waarom niet op zaken die het mensenleven makkelijker, liever en leuker maken? Daar wordt de wereld als vanzelfsprekend ook beter van.
Individuen ook helpen ont-groeien. Hoe vet zou het zijn als we een dienst ontwikkelen die zowel mensen als organisaties leert omgaan om met minder te leven dan ze vandaag gewend zijn. Bij Keytoe zijn we (gelukkig) nooit gewend geraakt aan rijkdom en weelde. Dat is nu een voordeel. Wij weten niet beter of we leven met beperkte middelen. Wij kunnen onze lessen met gemak omzetten in een service voor de buitenwereld. De wereld heeft een krimpende economie nodig, voor wie daar nog niet van overtuigd is, kijk deze documentaire even: https://youtu.be/Zk11vI-7czE
Vernieuwend ondernemen zou op de Keytoe Academy moeten komen als extra course. Of geef het een andere naam, maar je begrijpt wat ik bedoel. We hebben er nu wel eentje over 'vrij organiseren', omdat we daar bekend mee zijn geworden. De helft van die ‘vreemde’ manier van organiseren heeft te maken met de manier waarop we ondernemen. Het ‘zijn van’ een beweging in plaats van ‘bedrijfje spelen’ bijvoorbeeld. Dat alleen al is iets wat meer organisaties zouden moeten begrijpen, zodat ze het ook durven te proberen. Patrick en ik hebben het vanaf dag1 anders gedaan en gedurfd dan anderen. Alles had te maken met het nemen van de vreemde, doch juiste (in mijn ogen) afslagen op iedere T-splitsing along the way. Gelukkig hadden we al snel de juiste mensen om ons heen. We vertellen nog veel te weinig over al die keuzes.
Waarom niet x100? We werken nu met 50 collega’s, maar ik droom er stiekem van om duizenden mensen binnen het eco-systeem te laten landen. Hoe meer mensen zich in deze werkwijze kunnen omgeven, hoe beter. En hoe meer mensen er blijkbaar bij Keytoe kunnen werken, hoe geloofwaardiger het verhaal Keytoe wordt voor de ‘grotere’ blauwe organisaties die het nog niet kunnen geloven. Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar, denken veel organisaties: eerst zien, dan geloven. Nou dat is prima. Laat ons het voorbeeld maar zijn. Niet groeien om te groeien, maar om zoveel mogelijk mensen te kunnen en mogen helpen.
Zelfstandigen Zonder Poen etaleren.We zijn als Keytoe grootaandeelhouder van een verhuurplatform www.zoef.com. Dat ligt vanwege corona nu zo goed als plat helaas, maar we hebben wel veel traffic. Intern gaan er stemmen op om dat platform deels of volledig om te bouwen naar de anderhalvemeter-economie. Misschien kunnen we het als platform gaan inzetten waarop alle vrijgekomen freelancers zichzelf kunnen etaleren. Het is één van de ideeën, en ik ben daar zelf groot voorstander van.
Ik zou willen dat we nog veel transparanter zijn over álles wat we bij Keytoe doen dat niet klant gerelateerd is. We ondernemen zo enorm veel zaken om onze omgeving positief te beïnvloeden. Van het steunen van de lokale ondernemersvereniging en onze samenwerking met de regionale participatie-organisatie Stroomopwaarts, tot aan het restaureren van een speelveldje voor weeskinderen in de hoofdstad van Ecuador: Qito. We krijgen vaak te horen dat we wel érg zichtbaar zijn op Linkedin, maar geloof me: we delen nog niet een kwart van wat er naar buiten zou kunnen.
Geldzaken naar buiten, hoppa. Gewoon laten zien wat de DGA’s en collega’s binnen Keytoe verdienen en hoe (relatief) gematigd - in ieder geval eerlijk - de inkomens binnen de organisatie zijn. Lennard is er gisteren mee begonnen. Liefst komen bezoekers binnen op de zaak en zien ze met welke schaal er verloond wordt. Dan weet iedereen in ieder geval dat er geen advocaten-tarieven over de toonbank gaan. Het is in mijn ogen schier onnodig dat sommige mensen drie keer zoveel verdienen dan anderen. Daar word ik misselijk van.
Last but not least: onderwijs onderwijs onderwijs. Ik weet niet wat, ik weet niet hoe. We hebben de HBO-opleiding nu, maar we kunnen nog zoveel meer doen. We staan open voor alles en iedereen om mee te doen, helpen of denken op dit gebied. Zolang we onszelf niet volkomen voorbij lopen. Want dat is (in ieder geval voor mij persoonlijk) een groot risico. Er is in ieder geval 1 ding wat mij vet lijkt: om een School om te dopen tot een Speel. Daar zal ik een keer een artikel over schrijven.
Tot slot
Dit artikel schreef ik uit mijn hoofd en in een tijdsbestek van 45 minuten. Ik knal er nu dus gewoon een paar dingen uit. Zou ik er beter voor gaan zitten met collega’s, klanten of aandeelhouders… dan zou het allemaal vast en zeker beter ‘aligned’ zijn. Or whatever dat woord precies mag betekenen. Het boeit me niet. Iedereen staat het vrij om zijn of haar goede intenties de wereld in te smijten. Want hou het bij jezelf: dan weet je zeker dat er niets gebeurt.
Oproep: is er één punt wat je hebt gelezen die je HELEMAAL het einde vindt? Reageer, want ik reageer ook overal op (althans dat zal ik proberen). Misschien kan of wil je ergens mee helpen. Leuk! Als het te organiseren valt tenminste. Heb je zelf kritische kanttekeningen? Heerlijk, kom maar. Scherp mijn gedachten.
Alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd met Keytoe heb ik geleerd dankzij mijn lieve vrienden en vriendinnen met wie ik daar mag spelen. Ik hou van jullie. Liefs, en hou vol. Op naar een mooiere wereld. Toen ik dat vroeger in mijn vriendenboekje schreef had ik niet gedacht dat het werkelijk binnen handbereik zou kunnen komen. Maar echt wel. Let’s go, Maassluis gekkenhuis.
Comments