Ja, het staat er echt. Keytoe gaat het HBO-onderwijs in, en nog op een disruptieve manier ook! Officieel. Start? Nu. Keytoe wil laten zien dat er geen onderscheid hoeft te zijn tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Daarnaast is er een manier gevonden om een particuliere HBO-opleiding aan te bieden voor het gangbare lesgeld (2.083 euro per jaar), maar zónder financiële overheidssteun voor de onderwijsinstelling. Hoe dit kan? En wat de opleiding inhoudt? Dit artikel neemt je hierin mee en het is ook direct de eerste oproep voor potentiële studenten om zich te melden bij Keytoe.
De pijn van Stijn
Het is oktober 2019 als Stijn van den Berg stopt met zijn HBO-opleiding Entrepreneurship (2e jaar) en zichzelf aanneemt bij KeytoeY. Hij kan zich niet verenigen met het beleid van de betreffende instelling, omdat hij harder wilde binnen zijn studie dan mogelijk was. Hij maakte de moeilijke afweging: kan ik zonder diploma en mét KeytoeY-ervaring uiteindelijk verder komen dan mét dat HBO-diploma? Hij liet het diploma achter zich.
Ruim vier maanden later staat Stijn mede aan de basis van de Keytoe University, die in samenwerking met SDO Hogeschool (een private, geaccrediteerde en gelicenseerde HBO-instelling) een opleiding bachelor ‘moderne bedrijfskunde’ aan de markt gaat aanbieden. De Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde kan iedereen vanaf nu in voltijd, deeltijd, of duaal bij de Keytoe University volgen en afronden. Say whut?!
Ja, dat ja. Stijn gaat nu alsnog zijn HBO afronden, maar dan bij Keytoe. Wat tegelijkertijd zijn werkgever is. Kan het leuker? Kan het simpeler? Nauwelijks. In Maassluis. Ik heb veel geschreven de afgelopen jaren, maar over het volgende wat ik kan delen ben ik: Zo. Fucking. Trots.
HBO-onderwijs in Maassluis? Hoe dan?!
In een kleine gemeente als Maassluis (± 30.000 inwoners) is het niet makkelijk om beroepsonderwijs aan te bieden. Toch zie je, dat als het bedrijfsleven iets wil, dat het mogelijk is. Keytoe is een beweging van mooie mensen die positieve invloed wil uitoefenen op mooie mensen. Liefst op zo’n manier dat het andere bedrijven inspireert om hetzelfde te doen. Dit is er een voorbeeld van. SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde vond in Keytoe de perfecte partner, vanwege de vooruitstrevende organisatiecultuur gecombineerd met het innovatieve karakter van de werkzaamheden. Er zijn slechts twee organisaties nodig met dezelfde missie én het lef om iets nieuws van betekenis te laten ontstaan.
Hoe zit het met de toegankelijkheid?
De opleiding is voor iedereen toegankelijk, mits je over de gangbare startkwalificaties voor het HBO beschikt. Het is niet relevant of je net de middelbare school hebt afgerond, of dat je reeds veel werkervaring hebt en een betaalde baan hebt. Iedereen mag kiezen: deeltijd, voltijd of duaal. De startperiode is vrij invulbaar. Er wordt niet alleen in jaargangen van september tot en met september gewerkt. Iedere student mag haar of zijn eigen tempo bepalen en kan dus ook al voor de zomer, of zelfs per direct, starten.
Het gaat dus om de HBO-opleiding ‘Moderne Bedrijfskunde’ die is gestoeld op drie pijlers: persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling en het creëren van positieve invloed door eerstgenoemde ontwikkelpunten in de praktijk te combineren. Studenten krijgen de gangbare traditionele elementen van bedrijfskunde, maar dan verrijkt met moderne, eigentijdse inzichten bijvoorbeeld over organisatiecultuur, e-commerce, artificial intelligence, sociaal ondernemen en growth hacking. Een van de drie pijlers is persoonlijke ontwikkeling. In ruimere mate dan bij het gangbare HBO ligt de focus op karaktervorming, zingeving en mindset.
Het meest bijzondere aan dit alles
De student betaalt 2.083 euro per jaar, net zo veel als iedere andere student in Nederland. De bekostigde HBO-instellingen ontvangen daarbovenop 7.000 euro per jaar per voltijd student aan financiële steun van de overheid. Keytoe niet…. En tóch denken wij dat deze opleiding zichzelf volledig gaat bedruipen.
Wij verwachten van de studenten een pro-actieve, leergierige houding. Hún opleiding staat immers centraal en dat lukt het best als studenten zich als co-creator van hun opleiding zien. Door initiatief te nemen en eigenaarschap te pakken. In dialoog met de onderwijskundigen van SDO wordt keurig voldaan aan de accreditatie-eisen, zodat je na 120 behaalde (of vrijgestelde) studiepunten je Assiociate degree en na 240 punten je Bachelor-titel uitgereikt krijgt. Tegen die tijd zou je zelfs door kunnen gaan met een master in duurzame ontwikkeling.
Hoe het dan tóch financieel haalbaar gaan worden om de opleiding in de lucht te houden? Als volgt: iedere student geeft vooraf het signaal af dat zij of hij verwacht om in totaal minimaal 7.000 euro per jaar aan toegevoegde waarde voor Keytoe te kunnen creëren. Dat wordt mogelijk gemaakt door de geleerde theorie direct toe te passen in praktijkopdrachten. Het kapitaliseren van je toegevoegde waarde is onderdeel van je leerproces. Veel praktischer beroepsonderwijs volgen kan niet. De studenten kunnen elkaar daarbij helpen, ongeacht de leeftijd of arbeidssituatie. Bovendien kan iedere student tappen uit een of meer bekwame en ervaren praktijkbegeleiders die gelieerd zijn aan het Keytoe Huis - de peer group van professionals rondom Keytoe.
Beroepsklaar of niet?
Het inverdienen voor de organisatie is geen harde voorwaarde overigens, maar een ‘gentleman’s agreement’ waar de student haar of zijn best voor zal doen. Keytoe vertrouwt erop dat dat lukt, zoals Keytoe het aspect vertrouwen al veel vaker in de praktijk ziet lonen. Een student die tijdens de opleiding niet in staat is om 7.000 euro aan toegevoegde waarde per jaar te creëren, moet zich sowieso af gaan vragen of die zichzelf dan ‘beroepsklaar’ mag achten.
En als het niet lukt? Dan is dat pech voor Keytoe. Dat risico draagt de organisatie, maar wel met de wetenschap dat het plafond van 7.000 euro aan toegevoegde waarde niet begrensd is. Het kan zich ook de goede kant op ontwikkelen! Kortom, ruim baan voor het ondernemerschap. Hoe dan ook heeft iedere student voor de basis van 2.083 euro per jaar recht op het volgen én afronden van de opleiding Moderne Bedrijfskunde. En ja, iedere student kan net als alle andere studenten gewoon van DUO de studiefinanciering ontvangen. We hebben het tenslotte over een geaccrediteerde HBO-instelling en -opleiding.
Een hele uitdaging
Er wordt vol ongeloof naar dit initiatief gekeken, maar dat is al vaker gebeurd rondom initiatieven van Keytoe. Dat het pittig wordt voor Keytoe om het allemaal fantastisch uit te voeren, dat is een ding dat zeker is. Voor de studenten geldt echter hetzelfde. Gedeelde smart is halve smart, maar met vereende krachten gaat het lukken.
Volledig in Keytoe-stijl wordt er binnen het spanningsveld van Vertrouwen en Verantwoordelijkheid geopereerd. Wel met voldoende Veiligheid voor de studenten en Verbinding met het netwerk en peers. Er zijn leerroutes die afneembaar zijn onder begeleiding van de decanen en onderwijsbegeleiders, maar studenten mogen ook hun eigen weg bepalen. Er is een locatie, namelijk het kantoor van Keytoe, er zijn praktijkcases vanuit de volledige klantenkring van de organisatie én er is het een enorme netwerk van Keytoe-ambassadeurs waaruit de student kan tappen voor ontwikkeling of studieplaatsen.
Kortom: er zijn mogelijkheden genoeg om de HBO-opleiding door te komen, maar het is zeker een uitdaging om het te doorgronden. De ervaring die Keytoe in de voorbije 8 jaar heeft opgedaan met HBO-stagiairs uit het reguliere onderwijs, is dat het gros het tempo van de gevolgde opleidingen (te) makkelijk bij kunnen benen. De studenten hielden zich staande tijdens stages bij Keytoe, wat betekent dat het volgen van deze opleiding op dezelfde locatie haalbaar moet zijn.
Hulp welkom? Jazeker
Is Keytoe er dan al helemaal klaar voor? Nee, er zijn studenten nodig. Echte pioniers die het als eerste aandurven. Stijn van den Berg is officieel de eerste student; die credits komen hem uiteraard toe. Wie volgt hem? Iedere dag mag je bellen voor een 1-op-1 bezoek aan Keytoe. En je kunt komen kijken op een van de meetups die we regelmatig organiseren. Je kunt vrienden en ouders ook meenemen. De eerstvolgende is op 5 maart om 18:00uur. Gratis toegankelijk, inclusief eten. Aanmelden kan via de site en is zeer wenselijk: www.keytoe.nl/meetups.
Naast studenten mogen alle mensen die zich aangetrokken voelen tot dit verhaal contact opnemen met Keytoe. Let wel: we zoeken geen docenten die een baan willen. We zoeken mensen die positieve invloed willen uitoefenen op dit geheel of op individuele studenten. Iedereen zal zich volledig moeten beseffen dat het ontdekken en het laten werken van dit initiatief alleen maar werkt met en dankzij bevlogen krachten. Een groot deel daarvan is al in huis bij Keytoe. Neem alleen contact op met een ijzersterk verhaal waarbij je vooral vanuit het grote belang en het belang van de student denkt.
Organisaties die kennis willen delen met de studenten, of die juist de kennis van de studenten voor hun organisatie zouden willen inzetten zijn in het bijzonder welkom om contact op te nemen. Die gaan we ondanks ons reeds grote netwerk, zeer waarschijnlijk hard nodig hebben om de studenten de tijd én ontwikkeling van hun leven te bieden. Laten we deze vernieuwing omarmen. Keytoe neemt de vrijheid om deze verantwoordelijkheid te nemen. We gaan ervan uit dat studenten dezelfde vrijheid voelen en dat organisaties dezelfde verantwoordelijkheid zullen nemen.
Met liefde, Keytoe.
Interesse in het volgen van de studie? Een artikel schrijven over dit initiatief? Persverzoeken rondom radio of TV? Aanmelden om mee te helpen?
Bel Keytoe: 010 59 900 08 óf mail: cedric@keytoe.nl en patrick@keytoe.nl.
Commentaires